Hrady.cz
Původní farní kostel byl postaven ve 14. století. Při stavbě dnešního chrámu v letech 1479–88 zůstal zachován jeho presbytář, vysunutý do svahu. Při ústupu Sasů roku 1633 s celým městem vyhořel, oprava do roku 1688. Před rokem 1911 restaurace.
Kostel a zvonice z hradu
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí ve východní frontě Husitské ulice na spodním okraji jejího vřetenovitého rozšíření ("náměstí"), pod odbočkou ke hradu.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Krupce
    Prvně zmiňován roku 1331 jako farní, vznikl zřejmě na přelomu 13. a 14. století. Vypálen a pobořen při husitském dobývání města roku 1429, znovu vyhořel roku 1479. Tehdy zahájena stavba nového kostela, z původního zbyl presbytář (nyní kaple šikmo ke stávajícímu závěru). Kostel dostavěn roku 1488. Další poškození při ústupu saských vojsk roku 1633, poté opravy v letech 1672–88. Roku 1733 přistavěny Svaté schody proti hlavnímu vstupu. Roku 1911

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 25.9. 2008

popis

Jednolodní obdélný kostel s trojboce uzavřeným presbytářem, který je vzhledem k terénní situaci orientován téměř přesně k jihu. Šikmo k němu přiléhá presbytář původního kostela, nyní kaple (orientovaná k východu, trojboce uzavřená). Na severu kostel přímo navazuje na sousední dům, hlavní portál proto v západní stěně. V současné době novogotický, s fiálami. Stěny člení vysoké opěrné pilíře a hrotitá okna bez kružeb, s novogotickými vitrajemi

Teplice  (TP)
    Krupka