Hrady.cz
Na místě pozdněgotického předchůdce byl v letech 1701–06 postaven barokní chrám obvyklé jesuitské disposice podle projektu Giulia a Octavia Broggiových. Kolem něj zřízen ambit se sedmi hranolovými kaplemi, uvnitř studniční kaple. Ve správě jesuitů.
Graficke pismenko Poutní areál se nachází v centru Bohosudova, které je zároveň centrální zónou celého města Krupka, vytvořeného roku 1961 sloučením sedmi obcí. Kolem prochází silnice II/253, na kterou se před areálem napojuje silnice III. třídy od Teplic. Parkování možné ve východní části Mariánského náměstí. Přímo před hlavní branou areálu zastávka linkových autobusů z Teplic, nejbližší železniční stanice Bohosudov na trati Ústí n. L. - Chomutov asi 1 km jižně (po modré značce, na Mírovém náměstí odbočit).
Asi 200 m severozápadně místní koupaliště, 400 m severovýchodně (do příkrého kopce) dolní stanice nejdelší jednoúsekosekové sedačkové lanovky v Česku na Komáří vížku.

Poutní kostel Panny Marie Sedmibolestné v Krupce - Bohosudově
    Podle legendy ukryla před husity prchající řeholnice ze světeckého kláštera ve staré lípě mariánskou sošku. Ta měla v následujících letech působit zázraky, takže se místo stalo cílem poutí. Pověst posvátného místa posílily i zkazky o záchraně křižáků, prchajících z masakru po bitvě Na běhání roku 1426. Po zklidnění situace ve druhé polovině 15. století byla v místě postavena dřevěná kaplička, do které byla "divotvorná" socha umístěna.

Ivan Grisa, dle Karel Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, svazek 3, 24.9. 2008

popis

Poutní kostel je postaven podle vzoru jesuitského chrámu Il Jesú v Římě, tedy jako jednolodní stavba s neprůchozími bočními kaplemi. Západní průčelí vrcholí dvěma hranolovými věžemi s cibulovými báněmi, závěr je půlválcový. Na kostele je umístěna řada soch světců. Vnitřní zařízení pochází většinou z první poloviny 18. století s baldachýnovým oltářem a kazatelnou od Fr. Tollingera (1714) a malbami Ignáce Raaba. Ambit má eliptický tvar, směrem do

Teplice  (TP)
    Bohosudov