Hrady.cz
Synagoga v novorománském slohu, postavena kolem roku 1842, přeměněna na kanceláře obecního úřadu a knihovnu. Na štítu dochované desky desatera.
budova synagogy
© Milan Caha 09/2008
Židovské osídlení v Přistoupimi existovalo před první čtvrtinou 18. století. V roce 1724 zde jsou doloženy 3 židovské rodiny a existovala zde malá modlitebna, pravděpodobně v budově židovského obecního domu u hřbitova. V polovině 19. století zde bylo 8 rodin, žijících v severní části obce při silnici vedoucí do Českého Brodu. Synagogu i hřbitov využívala i mnohem početnější židovská komunita z nedalekého Brodu. Po 2. světové válce nebyla v Přistoupimi židovská náboženská obec obnovena.

historie

Synagoga stojí asi čtvrt kilometru severně od středu obce, v ulici vedoucí do Č. Brodu. Postavena byla kolem roku 1842 v novorománském slohu. Bohoslužby se v ní konaly do 2. světové války, po roce 1949 byla upravena a přestavěna na obecní dům, sídlily zde kanceláře MNV (dnes Obecní úřad) a obecní knihovna. Nad průčelím zachováno kamenné Desatero. Rovněž se uchovaly zdobené vstupní dveře.

židovské památky
     Kolín  (KO)