Hrady.cz
Kostel postaven v l. 1907–1908 nákladem hraběte Razumovského podle projektu L. Schneidera. Dvoulodní pseudorománská stavba s prvky německého romantismu. V r. 2000 proběhla náročná oprava kostela i hrobky Razumovských.
vstupní průčelí kostela obrácené na západ k zámku
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Protějškem rozlehlého novogotického zámku je neméně zajímavý pseudoslohový kostel Nejsvětějšího Spasitele, vystavěný na počátku 20. století hraběcí rodinou Razumovských.
Kostel se nachází ve východním sousedství zámku v centru obce Dolní Životice na Opavsku. Pozoruhodný je především svým pseudorománským stvárněním s prvky německého pseudoromantismu. Kostel tak v některých ohledech působí až kýčovitě, jako by autor za každou cenu chtěl uplatnit některé k sobě se ne vždy hodící prvky, jež ve výsledku působí až pohádkově bizardně. Přesto je kostel považován za velmi cennou architektonickou památku.

historie

Kostel Nejsvětějšího Spasitele byl postaven v letech 1907–1908 za štědré podpory hraběte Razumovského. Projekt dvoulodního kostela s hranolovou věží a a pohřební kryptou pod presbytářem předložil architekt L. Schneider, zhotovení dokumentace a korekci projektu provedla opavská firma C. Kerna a C. Bluma, která také byla pověřena jeho realizací. Hlavní loď kostela a presbytář jsou sklenuty síťovou klenbou s cihlovými žebry, boční loď křížovou

Radim Bokiš (zdroj: Mgr. Petr Tesař: Kostel Nejsvětějšího Spasitele v Dolních Životicích, 2008, 15.9. 2008

Nápis na pamětní desce k ozasení základního kamene kostela
    "Štědrostí vysoceurozených pana hraběte KAMILA Razumovského a choti paní MARIE hraběnky Razumovské rozené z Wiener-Weltenů, položen 26. května 1907 základní kámen k tomuto kostelu"
    přepsal Jan P. Štěpánek, 16.9. 2008

Opava  (OP)