hrad Pulčín

Pulčiny, Plučiny
Skalní hrad v poloze Zámčiska, jež je součástí PR Pulčínské skály. Hrad vznikl koncem 13. století. Největší rozkvět zažil v 15. stol. Zaniká patrně koncem 15. stol. Roku 1518 se hrad uvádí jako pustý. Zachovány kapsy ve skalách a torzo kamenné zdi.
Celkový pohled z plochy nádvoří na hlavní skalní suk nesoucí centrální věžovitou stavbu
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Nepatrné pozůstatky známého skalního hradu využívajícího pro své umístění významnou přírodní památku – Pulčínské skály v katastru stejnojmenné obce na Vsetínsku. Místo samotné patří mezi nejkrásnější kouty jižního Valašska a je vyhledáváno řadou turistů i horolezců, kteří skály využívají jako cvičné stěny.
Skály s hradem vyčnívají vysoko nad tzv. Lomenskou soutěskou pojmenovanou po zaniklé osadě Lomná, jež v těchto místech stávala.
Na Pulčínské skály s hradem vede červená turistická značka z obce Pulčín nebo modrá z další významné přírodní památky, Čertových skal v Lidečku.

historie

O tom, kdy a za jakých okolností hrad Pulčín vznikl, nemáme bohužel písemné zprávy. Zdá se, že byl vystavěn v dnešní trati Hradisko teprve v první polovině 14. století, jednak k ochraně Střelenského průsmyku, jednak jako centrum panství, zahrnujícího vsi Pulčín, Horní Lideč, Lhotu, Seninku a zaniklou Zubrůvku, dočasně odloučené od Brumova. V polovině 15. století držel hrad obávaný loupeživý rytíř Miroslav z Cimburka. Hrad byl rozbořen za válek

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004
    Pulčín
    Hrad se prvně uvádí roku 1426, kdy je zbožím krále Zikmunda. Roku 1437 se po Pulčíně píše Miroslav z Cimburka. Roku 1518 se hrad uvádí jako pustý.
    Jan Celý, 6.9. 2004
    Hustorie hradu Pulčín a archeologický výzkum lokality
    Pulčínský hrad, ačkoliv se z něj dnes mnoho viditelných pozůstatků nedochovalo, se v písemných pramenech zmiňuje hned dvakrát. Vždy jako „hrad pustý Plučiny“ ve výčtu statků broumovského panství v letech 1518 a 1520. Po hradě Pulčíně (Pulčiny, Plučiny) se však píše již Miroslav z Cimburka v letech 1447 a 1448, jež byl mnohokrát soudně žalován za přepadávání a majetkové spory. Dle nejnovějších poznatků byl však hrad již v roce 1426 společně s

Jan P. Štěpánek podle Jiří Kohoutek: Hrady jihovýchodní Moravy, Archa 1995, 13.10. 2007

Popis lokality hradu Pulčín
    Lidová tradice kladla hrad vždy na tzv. Hradisko, nejvyšší vrchol přírodní rezervace Pulčínské skály, jak ale pozdější výzkum ukázal, hrad nestával na Hradisku, ale v trati zvané „Zámčisko“. Jedná se o nejvyšší bod vlastního hřebene Pulčínských skal. Jádrem hradu se stal výrazný pískovcový skalní suk o rozměrech 18 x 15 m při základně a uměle upravenou horní plošinou takřka čtvercového půdorysu o délce stran kolem 7,5 m. Od plochy jakéhosi

Jan P. Štěpánek s částečným využitím Jiří Kohoutek: Hrady jihovýchodní Moravy, Archa 1995, 13.10. 2007

Zlínský kraj
     Vsetín  (VS)