Hrady.cz
Čedičový vrch Mužský 5 km východně od Mnichova Hradiště, dominující Českému ráji. Od pomníku prusko-rakouských bojů z r. 1866 na vrcholu je krásný kruhový rozhled.
Mužský - vrchol čedičového suku s pomníkem
Graficke pismenko Vrch Mužský je vzdálen 5 km východně od Mnichova Hradiště, východiskem může být železniční zastávka Březina nad Jizerou na trase Praha – Turnov. Na Mužský vede zelená turistická značka na severu od Krásné vyhlídky, na jihu od rozcestí Skalka u Valečova. Pro motoristy slouží parkoviště pod vrcholem. Na vrcholu se nachází kamenný vojenský pomník z r. 1866. Nádherný kruhový výhled láká návštěvníky, stejně tak množství dalších turistických cílů v okolí. Ve vsi Mužský je od r. 1995 vyhlášena památková rezervace. Okolí: Zhruba 4 km jižně je zřícenina skalního hradu Valečov, dále v okolí skalní pevnost Drábské světničky, hradiště Hrada, pozůstatky skalního hrádku Klamorna, ...
Pavel Jarý, 4.9. 2008

historie

V okolí Mužského se archeoologickými výzkumy prokázalo osídlení již v mladší době kamenné. Osídlování zdejšího kraje bylo velmi výhodné díky strategické poloze. Je zajímavé, že na tak výhodném místě nebyla prokázána stavba nějakého šlechtického sídla. Napomáhá to domněnce o kultovním, či náboženském významu vrcholu. Význam Mužský neztratil ani v toku staletí, kamenný pomník (vystavěn r. 1866) připomíná prusko-rakouské boje, na okolních svazích

popis

Vrch Mužský (463 m.n.m.) nepatří svou nadmořskou výškou mezi velikány, ale v okolní krajině znamená výraznou dominantu. Vrchol tvoří čedičový suk, dnes částečně odtěžený. Nachází se zhruba ve středu vyvýšené plošiny ohraničené pásmem rozeklaných pískovcových věží, stěn a skalních měst. Strmé skalní srázy na západě se nazývají Drábské světničky, přecházejí k turistické chatě Na Krásné vyhlídce, odkud pokračují severním pásem s názvem Ochoz,

přírodní scenerie

Mladá Boleslav  (MB)