Hrady.cz
Klášter založen r. 1627, klášterní kostel r. 1629. Přestavěn mezi lety 1766–71, zanikl v roce 1950. Poté sídlo úřadů a výrobního závodu. Klášter vlastnil vzácnou knihovnu zničenou v r. 1950. Dnes patří znovu františkánům.
pohled od západu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Klášter založil Sezima z Vrtby roku 1627, klášterní kostel sv. Františka byl vystavěn v roce 1629. Klášter byl zásadně přestavěn mezi lety 1766–71, kdy byly malé a zchátralé původní budovy částečně zbořeny, přestavěny a areál byl významně rozšířen. Zbořena byla i původní kaple sv. Anny (na jejím místě dnes stojí klenutá brána). S přestavbou rovněž souvisí posunutí staré státní silnice na Tábor, která vedla těsně kolem starého kláštera. Klášter existoval do noci z 13. na 14. dubna 1950, kdy byl, spolu se všemi dalšími mužskými kláštery, násilně obsazen státní mocí. Poté v něm byly umístněny úřadovny votického okresu, ještě později sloužil jako výrobní a administrativní prostory firmy Tesla. Po roce 1989 byl vrácen františkánům. Ti v klášteře zatím nesídlí, spravují jej z Prahy.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 4. T-Ž, Academia, Praha 1982 a www.votice.cz), 1.9. 2008

Klášterní knihovna
    Klášter vlastnil bohatou knihovnu s několika stovkami vzácných knih, včetně "Liber sentenciárum" Petra Lombarda z 1. poloviny 14. století. Roku 1740 ji navštívil páter Koniáš, který jednu z knih – jako závadnou – prořezal, seškrtal a "opravil". Knihovna zanikla, spolu s klášterem, v roce 1950, kdy byla část knih odvezena a část dána do sběru. Místním funkcionářem byly knihy označeny za „bezcenné, některé jen psané rukou, latinské a německé, na

popis

Klášter je tvořen třemi jednopatrovými křidly (v jižním křídle byl refektář) obklopujícími rajský dvůr, severní stranu tvoří kostel. Je to jednoduchá jednolodní stavba, presbytář je od lodě oddělen vítězným obloukem v podobě tupého hrotu. Na střeše má kostel jen lucernovitou věžičku se dvěma zvonky. Hlavní oltář je barokní z roku 1722, dva boční oltáře jsou novější, třetí se sochou sv. Antonína, byl věnován roku 1663 Janem z Talmberka. V

klášter
     Benešov  (BN)