zámek Votice

nový zámek
Původně dům votického purkmistra Víta Paseckého z r. 1614. Roku 1625 zabral dům Sezima z Vrtby. Barokně upraven v l. 1766–68. Od poloviny 19. století sídlo panství. Po r. 1948 provozovna Tesly. Dnes je objekt v soukromých rukou.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Nový zámek byl původně domem Víta Paseckého, votického purkmistra z roku 1614. Když Pasecký uprchl před náboženským pronásledováním, zabral dům roku 1625 Sezima z Vrtby. Dva roky nato – r. 1627 – prodal dům i k němu náležející hospodářství svému regentu Janu Košickému. V roce 1631 dům získal Bohuslav Kořenský z Terešova. Kořenským patřil dům až do poloviny 18. století, kdy jej kupuje správce panství Daniel Štorch. Ten nechal dům barokně upravit v letech 1766–68. V roce 1775 budovu koupil Arnošt František z Vrtby a udělal z něj znovu panské sídlo. Majitelé panství v něm ovšem bydleli až od poloviny 19. století. Po znárodnění v roce 1948 v objektu sídlil národní podnik Tesla. Dnes je objekt v soukromých rukou. Je ve špatném stavu, noví majitelé snad plánují rekonstrukci.
Milan Caha (zdroj: Jiří Úlovec, Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, nakladatelství Libri, Praha 2003), 31.8. 2008

Benešov  (BN)
    Votice