kostnice

Zdislavice
Kostnice postavená na místě starší márnice v letech 1810–1812. Ostatky patří zejména obětem morové epidemie z roku 1772.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Roku 1772 vypukl ve Zdislavicích mor. V důsledku této epidemie byl zcela zaplněn starý hřbitov kolem kostela sv. Petra a Pavla. Kronika uvádí, že zde probíhalo až šest pohřbů denně, celkem tu bylo během epidemie pohřbeno až sto osob. Hřbitov u kostela byl tak přeplněn, že mezi hroby nebyl dostatek místa na uličky a při cestě do kostela se musely některé hroby přeskakovat. Roku 1787 nastoupil ve Zdislavicích nový farář Jan Bonaventura Böhnisch, bývalý karmelitán z kláštera u sv. Havla v Praze. Ten se rozhodl plochu kolem kostela uvolnit. Nechal staré hroby likvidovat, kosti třídil, a část ukládal na novém hřbitově. Část kostí nechal Böhnisch očistit a provizorně je umístil do márnice. V roce 1810 započala výstavba nové kostnice, dokončena byla v roce 1812.

popis

Kostnice stojí vedle kostela naproti vchodu do sakristie. Je to čtvercová budova, má klenuté dveře i okna. Na vrcholu plechové (původně šindelové) střechy je věžička se znakem lebky a dvouramenným křížem. Proti vchodu stojí malý oltář, v jehož spodní části jsou přihrádky s kostmi. Stěny po stranách jsou obloženy lidskými ostatky. Nad oknem, na nejvyšším místě, je umístněna nazelenalá lebka. Podle pověsti lebka z každého jiného místa přes noc

Benešov  (BN)
    Další sakrální památky