Hrady.cz
Neslohový kostel postavený r. 1701 na místě dřevěného kostela z r. 1645. R. 1898 byla zvýšena věž. R. 1954 byl vchod z jižní strany zazděn a byl probourán nový vchod ze severu.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko První písemná zmínaka o kostele ve Zdislavicích je z roku 1355. Kostel byl tehdy součástí zdislavické tvrze, která byla v místech dnešního čp. 84. Po rekatolizaci zdejší obce v roce 1624 připadly Zdislavice pod farní správu Vlašimi. Starý kostel byl v té době zbořen a roku 1645 byl postaven nový dřevěný kostel se zvonicí na dnešním místě. 7. května 1699 kostel spolu s městečkem shořel, požár byl tak silný, že se ve zvonici roztavily zvony. Roku 1701 byl kostel obnoven v dnešní podobě. Roku 1898 byla zvýšena věž. Roku 1954 byl původní vchod z jižní strany zazděn a byl probourán nový vchod ze severu.

popis

Neslohový jednolodní kostel, s hranolovou věží a čtvercovým presbytářem. V zadní části lodi je kůr, podepřený dvěma pilíři. Oltář je pseudorenesanční z roku 1845, se sochou Ježíše Krista, sv. Petra a Pavla a barokními sochami sv. Václava a sv. Ludmily.

Benešov  (BN)
    Zdislavice