Hrady.cz
Kostel vystavěn v l. 1343 až 1363. Poškozen za třicetileté války, opraven počátkem 18. století. R. 1827 zničen požárem. Opraven r. 1829.
kostel od jihozápadu
© Milan Caha 09/2011
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl vystavěn v letech 1343 až 1363. Z původní stavby se dochoval presbytář. Poškozen byl, spolu s městečkem, za třicetileté války, opraven byl počátkem 18. století. V letech 1740–50 byla vestavěna kruchta. Roku 1827 zničil Rychnov požár. Ten postihl i kostel, mimo jiné byly zničeny zvony z let 1583 a 1600. K rekonstrukci kostela se váže kamenná deska s křížem a tesařskou sekerou při jižní vnější zdi kostela. Připomíná tragickou smrt tesaře, který zahynul při zdvíhání nového krovu. Věž kostela pochází z roku 1829. Mezi nejstarší součásti výbavy kostela patří cínová křtitelnice z roku 1583 a barokní zpovědnice. Většina zařízení je pseuodogotická.

Pelhřimov  (PE)
    Nový Rychnov