Hrady.cz
Bezejmenný hrad podle nálezů z 1. pol. 13. století, v pramenech se nezmiňuje, skutečné jméno není známo, jednou z možností je, že jde o dosud nelokalizovaný hrad Zuzinov. Dochovány terénní relikty budov jádra, valy a příkopy opevnění.
Okružní příkop
Hluboký příkop kolem hradního jádra na jihovýchodní straně.
© Roman Řezáč 05/2004
Graficke pismenko Nedaleko vísky Osiky můžete objevit pěkné místečko s kostelíkem sv. Stanislava od kterého je coby kamenem dohodil hradiště bývalého hradu Osiky. Z toho jsou patrné pouze příkopy a valy.
17.7. 2002

historie

Reliéfně dochované zbytky hradu, jehož vznik je kladen do počátku 13. století. Jméno hradu není dosud známo, nikde se o něm ani o příslušném panství nedochovaly žádné zmínky. Původně byl nesprávně označován a dodnes se ještě v některé literatuře i na mapách mylně uvádí jako Levnov, který však byl přesvědčivě ztotožněn s hradem u Ketkovic. Není vyloučeno, že lokalita hradu u vsi Osiky je záhadným hradem Zuzinovem, na němž byl v roce 1250

29.7. 2002
    Na nápadné zalesněné homoli u vsi Osiky se dochovaly nepatrné zbytky poměrně rozsáhlé hradní stavby, poprvé připomínané v r. 1390; její historický vývoj zůstává neznámý. Samotná ves Osiky se připomíná v r. 1390. Wolny ztotožňuje hrad s Levnovem, což neodpovídá skutečnosti; snad byl vlastnictvím některé z větví pánů z Lomnice. Ačkoli se ze středověkého hradu mnoho nezachovalo, můžeme dosti dobře rozeznat jeho celkovou dispozici. Celý hradní

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

nepatrné zbytky zdí