Hrady.cz
Novorenesanční evangelický kostel vytváří pohledovou dominantu střední části Pražské ulice. Postaven roku 1897 podle projektu arch. Vejrycha. Jednolodní, prakticky čtvercová stavba s hranolovou věží nad hlavním průčelím, dochováno dobové vnitřní zařízení.
Graficke pismenko Kostel stojí na jihovýchodním okraji historického města. Od železniční stanice Mělník na trati Lysá n. L. - Ústí n. L. je vzdálen asi 750 m, od autobusového nádraží cca 500. V okolí lze bezplatně parkovat a využít nabídky řady stravovacích zařízení.

popis

Evangelický kostel je jednolodní stavba na téměř čtvercovém půdorysu. Hlavním průčelím se obrací do křižovatky Pražské a Krombholcovy ulice. Je obklopen někdejším evangelickým hřbitovem, za závěrem stojí fara. Vnějšek i vnitřek stavby je proveden jednotně v eklektické novorenesanci s prvky klasicismu. Nad hlavním průčelím se tyčí hranolová věž s jehlancovou střechou. Vnitřní prostor kostela je plochostropý, se štukovými rámy a zrcadly na