Hrady.cz
Původně gotický kostel, dnes pozdně barokní stavba. Založen kolem roku 1350 Dobešem z Bechyně. Současná podoba z roku 1722. Zajímavé jsou hodiny umístěné v šindelem kryté báni.
pohled od západu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Osídlení Častrova sahá do 13. století, původní vesnice však ležela poněkud severozápadněji než dnešní. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1300. Kostel sv. Mikuláše byl založen kolem roku 1350 Dobešem z Bechyně, pánem Kamenice nad Lipou. O 12 let později – roku 1362 – byla v Častrově zřízena fara. Jako farní je kostel poprvé uváděn až v r. 1384. Roku 1624 fara zaniká a kostel je přifařen k děkanství v Kamenici. Roku 1761 je fara opět zřízena a kostel se stává znovu farním. Současná podoba kostela pochází z přestavby v roce 1722.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977), 27.8. 2008

popis

Původně gotický kostel, dnes pozdně barokní jednolodní kostel s hranolovou věží v západním průčelí. Věž má širokou, šindelem krytou báň, ve které jsou – netypicky - zabudovány ciferníky věžních hodin. Na jižní stěně věže jsou zajímavé sluneční hodiny. Loď je obdélná, krytá šindelovou střechou. V jižní stěně se dochoval gotický hrotitý portál. Presbytář je postaven na gotických základech, je zakryt sedlovou šindelovou střechou s malou zvonicí. Na

Pelhřimov  (PE)
    Častrov