Hrady.cz
Kostel založen v polovině 13. století, poprvé připomínán r. 1384, farnost je doložena roku 1354. Věž a sakristie byly přistavěny kolem roku 1728. Dochovalo se pozdně románské bronzové dveřní klepadlo v podobě lví hlavy a gotická kropenka.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 08/2008
Ústrašínský farní kostel je poprvé připomínán r. 1384, nicméně založen byl pravděpodobně již v polovině 13. století a existence farnosti je doložena roku 1354. První známý ústrašínský farář Petr se toho roku vzdal úřadu (a o rok později pravděpodobně umírá na libkovodské faře). Z přestavby kostela v polovině 14. století se dochoval nejen půdorys, ale i podstatná část zdiva. Věž a sakristie byly přistavěny kolem roku 1728.

popis

Jednolodní kostel s lodí téměř čtvercovitého půdorysu, s věží v západním průčelí. Presbytář je pětiboký, s vnějšími opěráky. Okna presbytáře bez kamenných ostění si zachovala gotický tvar. V presbytáři je gotický sanktusník s původní mříží. Z nejstaršího období se dále dochovaly gotické portály, bronzové dveřní klepadlo – snad pozdně románské – v podobě lví hlavy (originál je uložen ve sbírkách Národního muzea v Praze) a žulová kropenka. Většina

Pelhřimov  (PE)
    Ústrašín