Hrady.cz
Dobře dochované tvrziště tvrze z pol. 14. stol. Nejstarší známý držitel byl Heřman z Ústrašína, připomínán r. 1354. Kolem r. 1410 získali Ústrašín Hazmukové z Proseče a do poloviny 15. stol. tvrz zcela zaniká. Dochován příkop a mohutné valy.
Graficke pismenko Bývalá tvrz (Ú)strašín se nachází mezi obcemi Ústrašín a Libkovou Vodou po levé straně v hlubokém lese asi 8 km od Pelhřimova na Vysočině.
Jsou zde pozůstatky zdí a náznaky valů,které tu zbyly.
Tvrz byla původně dřevěná a měla být strážná. Tvrz do základů vyhořela a nikdo ji už neobnovil.
Do dnes se říká,že kdo kolem půjde nebo zabloudí ve večerních hodinách,tak tam straší.
Radmila Chalupová, 11.1. 2006

historie

Ústrašínská tvrz stávala od poloviny 14. století na jihovýchod od vsi, na pravém břehu potoka Vlásenice (Hejlovky). Nejstarším známým držitelem byl Heřman z Ústrašína, připomínán roku 1354 jako patron tamějšího kostela. Jeho nástupcem byl Mareš z Ústrašína, purkrabí na Roštejně u Telče. V roce 1362 se stává držitelem tvrze jeho syn Vojek (Hojek) z Ústrašína. Kolem roku 1410 získali Ústrašín Hazmukové z Proseče. Ústrašínské panství tím zaniklo,

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III. díl, Argo, Praha 2005), 25.8. 2008

popis

Tvrziště má tvar elipsy o osách 20 m a 15 m, jádro je opevněné mohutným dobře zahovalým příkopem hlubokým až 10 m a mocnými valy, nejpatrnějšími na východní straně, kde byl přístup k tvrzi z planiny nejsnazší a kde muselo být opevnění nejsilnější. Na centrálním pahorku jsou zřetelné terénní nerovnosti, naznačující existenci vnitřní zástavby. Nicméně o její podobě není zatím nic známo, lokalita neprošla doposud systematickým archeologickým

Pelhřimov  (PE)

Další tvrze v okolí