Hrady.cz
Sousoší na žulovém podstavci z roku 1877, na němž jsou umístněny starší pískovcové sochy sv. Rocha, sv. Šebastiána, sv. Barbory a sv. Rosalie z roku 1715 od M.J.J. Brokoffa. Ústřední socha Panny Marie od bratří Jiřičků je z roku 1877.
Graficke pismenko Původní barokní sousoší Panny Marie s pískovcovými sochami sv. Rocha, sv. Šebastiána, sv. Barbory a sv. Rosalie z roku 1715 vytvořil Michal Jan Josef Brokoff. Mělo podobu malé umělé vyvýšeniny, na které stál asi 6m vysoký cihlový sloup. Na vrcholu stála stará socha Panny Marie, kolem byly obrazy sv. Floriána, sv. Václava, sv. Vojtěcha a Panny Marie, v dolní části byl výklenek se sochu sv. Jana Nepomuckého. Sloup byl ohražen asi metrovou zídkou na které stály dochované Brokoffovy sochy. Při úpravách náměstí v letech 1872–75 bylo původní sousoší spolu s umělým pahrbkem odstraněno. Nový – žulový – podstavec, na kterém jsou dnes umístněny 4 pískovcové sochy, vznikl v roce 1877, v témže roce byla doplněna nová socha Panny Marie od hořických sochařů bratrů Jiříčků.

socha, monument
     Benešov  (BN)