Hrady.cz
Původně gotický kostel z r. 1359, v letech 1634 – 1657 přestavěn raně barokně. V presbytáři raně barokní fresky z první poloviny 17. století. Zařízení je většinou barokní, v sakristii gotická kamenná křtitelnice.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Božejov je obec ležící jihozápadně od Pelhřimova na silnici spojující Pelhřimov a Kamenici nad Lipou. Kostel stojí ve východní části návsi. S kostelem sousedí zajímavá barokní fara s mansardovou střechou.
24.8. 2008

historie

Původně gotický kostel uváděný roku 1359 (dochoval se gotický presbytář), v letech 1634 – 1657 přestavěn raně barokně. V roce 1642 byla k lodi přistavěna dnešní hranolová věž, v roce 1657 jižní předsíň, na konci 17. století sakristie.
    Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, (A-J), Academia, Praha 1976), 24.8. 2008

popis

Jednolodní obdélníkový kostel s pětibokým presbytářem a masivní hranolovou věží před západním průčelím. Na jižní straně je raně barokní předsíň (nad vchodem je pamětní deska z roku vybudování předsíně, tedy z r. 1657). Nad západním portálem pamětní deska z roku vybudování věže. V presbytáři byly koncem padesátých let minulého století objeveny raně barokní fresky z první poloviny 17. století. Zařízení je většinou barokní, v sakristii se dochovala

Pelhřimov  (PE)
    Božejov