Hrady.cz
Na místě zámku stála tvrz uváděná r.1355, v 15. století hrad, přestavěn renesančně v polovině 16. století, v 17. století rozšířen Voračickými. Dnes slouží budova jako základní škola.
pohled od jihu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Tvrz opevněná příkopem byla v Božejově uváděna roku 1355 jako majetek rodu Tluksů. V 15. století byla tvrz přestavěna na hrad. Hrad často měnil majitele, renesančně byl přestavěn v 16. století snad tehdejšími majiteli Leskovci. Rozšířen a do dnešní podoby zámku přestavěn byl v 17. století. Od roku 1680 patřil zámek rodu Voračických. Dnes v budově sídlí základní škola.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, (A-J), Academia, Praha 1976), 24.8. 2008

popis

Poměrně velká čtyřkřídlá jednopatrová budova na obdélníkovém půdoryse. Nejstarší zdivo se dochovalo ve východním a západním křídle dnešního zámku. Na východním a západním průčelí se dochovala psaníčková sgrafita, nad vchodem je štít. V průjezdu jsou zazděny litinové desky s erbem Voračických z roku 1710, reliéf Adama a Evy a zápasu vojáků. Dále je zde kamenná deska připomínající Jana Leskovce z r. 1567.

tvrz přestavěná na zámek
     Pelhřimov  (PE)