hrad Obřany

u Brna-Obřan
Zřiceniny výstavného hradu Gerharta ze Zbraslavi (Obřan). Postaven po r. 1370, r. 1312 zabaven Smilovi z Obřan a r. 1315/16 dobyt a rozbořen brněnskou hotovostí. Zřícenina objevena r. 1957 a ztotožněna s hradem pánů z Obřan až kol. r. 1970.
roh brány
© Jan P. Štěpánek 12/2004
Graficke pismenko Zbytky zdiva hradu, který postavil Gerhart, příbuzný rodu pánů z Kunštátu, roku 1278. Jeho syn Smil stál v opozici Janu Lucemburskému a v důsledku toho emigroval do Rakouska. Hradu se zmocnila loupežná posádka, která přepadala brněnské obchodníky. V roce 1315 nebo 1316 podnikli brněnští měšťané trestnou výpravu, při které byl hrad dobyt a rozbořen.
18.7. 2002

historie

Původní sídlo pánů z Obřan bývalo asi u kostela, který je v jádře románský. Roku 1278 se podle Obřan psal Smil, který si postavil nový hrad na ostrožně asi 3 km severně ód Obřan. Po Smilově smrti v r. 1312 zdědil obřanský hrad Jindřich z Lipé. Jeho synové Hynek a Čeněk se vzbouřili proti Janu Lucemburskému, ale brněnští měšťané poskytli králi vydatnou pomoc. Obřanský hrad, který je nemálo poškozoval, dobyli a zbořili; Jan Lucemburský jim

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004
    Poblíž hradu se zachoval systém středověkých cest k hradu (úvozy) a také se nádherně dochovala středověká cesta k původním vápenicím, které fungovaly při stavbě a opravách hradu. V jedné z nich se nalezl pohřeb muže zavaleného kamením v opuštěné peci. Měl přesku z opasku, jejíž analogie se našla přímo na hradě. Stopa vraždy zbrojnoše ze 13.-14. století? Dále bych trochu doplnil spekulaci o lokalizaci původního sídla Bočka z Obřan přímo ve vsi u

Milan Náplava, 28.10. 2007
    Gerhardky
    Existuje jedno záhadné místo v okolí zříceniny hradu Obřany u Brna, které má hypotetickou souvislost buď s pravěkou kolonizací krajiny či se středověkým rozvojem panství. Jedná se o kopec „Gerhardky“, který se rozkládá 2 km severovýchodně od hradu Obřany a 1,5 km východně od Bílovic nad Svitavou. Gerhardky jsou ohraničeny ze severozápadu údolím potoka Ušákova (na sousedním ostrohu zv. „Hradisko“ je pravěké opevnění), z jihu údolím potoka u cesty

Brno-venkov  (BO)