Hrady.cz
V jádře renesanční kostel sv. Jakuba vystavěný r. 1562. Předcházela mu starší dřevěná stavba. V r. 1714 přestavěn do dnešní barokní podoby. Kolem kostela kruhový areál hřbitova obehnaný zdí.
celkový pohled na kostel od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Obec Stará Ves u Bílovce se nachází asi 3,5 km szz. od centra města Bílovce, ve střední části toku potoka Bílovka.
Nejvýraznější a nejcennější památkou obce je filiální římsko-katolický kostel sv. Jakuba s renesančním jádrem. Kolem kostela, který se nachází nad pravým břehem Bílovky, je dochovaná ohradní zeď hřbitova se vstupní brankou.

Historie Staré Vsi a kostela sv. Jakuba
    Stará Ves u Bílovce byla založena někdy počátkem 14. století jako podlouhlá ves v údolí potoka Bílovky. První zmínka o ní se činí roku 1378. Možnosti ještě staršího založení nasvědčuje i existence dvou nedalekých středověkých opevnění na tzv. Burghügelu a na Dorňákově kopci, která snad střežila cestu z Bílovecka a Fulnecka na Opavsko. Samotný kostel ve Staré Vsi byl vybudován patrně někdy v 15. století ještě jako dřevěná stavba. Na zděný chrám

popis

Kostel je tvořen jednolodní stavbou s ustoupeným, polygonálně ukončeným delším presbytářem. Stavba je zakončena vysokými stanovými střechami, s netypicky umístěným sanktusníkem nad hlavní lodí a nikoliv nad presbyteriem. Západnímu, vstupnímu průčelí dominuje celou hmotou vystoupená hranolová věž zakončená barokní helmicí. Stěny hlavní lodi i presbyteria jsou prolomeny nízkými, půlkruhově zakončenými okny. Vstupy do kostela jsou tvořeny pěknými

Nový Jičín  (NJ)
    Stará Ves