Hrady.cz
Replika jeruzalémského Božího hrobu, vystavěna v letech 1685–88 hraběnkou Marií Františkou z Vrtby, provdanou z Heisensteinu. V roce 1784 kolem vznikl hřbitov. V l. 1851–52 opravena, stejně tak v 60. letech 20. století.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Ke stavbě Božího hrobu ve Voticích dala popud sestra hraběte Ferdinanda Františka z Vrtby – hraběnka Marie Františka, provdaná za hraběte Jana Kristiána z Heisensteinu, pána na Švamberrku, Bezdružicích a Gutštejně. V roce 1658 hraběnka vyslala dva františkány z místního kláštera – Innocence Maryšku a Elevata Wiesnera – do Jeruzaléma, aby pořídili přesný nákres tamního Božího hrobu. Hraběnka poté zakoupila pozemek nedaleko kláštera a r. 1685 na něm byla zahájena výstavba repliky Božího hrobu. Dokončena byla o tři roky později a 13. dubna 1688 byla kaple vysvěcena sedlčanským děkanem Jiřím Konrádem Geneliem. V letech 1700–1701 byla kolem ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 4. T-Ž, Academia, Praha 1982 a www.votice.cz), 23.8. 2008

popis

Kaple je replikou Božího hrobu postaveného sv. Helenou r. 326 na hoře Kalvárii v Jeruzalémě. Je postavena ze žulových kvádrů, na obdélníkové plošině ve výšce 3,70 m je šestiboká kopule, nesená v každém rohu dvojicí žulových sloupů s listovými hlavicemi. Vnitřek se skládá z předsíně s klenutou brankou na jihozápadě a z vlastního pětibokého hrobu. Klenba i zdi bývaly dříve vymalovány – zbytky výmalby jsou stále zřetelné.

Benešov  (BN)
    Votice