Hrady.cz
Původně lovecký hrádek z pol. 14. stol., tvořen dvěma hrady - starší gotickou částí a předním hradem, který vznikal postupně od 15. stol. R. 1645 dobyt a pobořen Švédy. Starší část zůstala zříceninou, přední hrad byl využíván jako letní lovecké sídlo šlechticů. Od r. 1958 chráněnou památkou ČR.
Graficke pismenko Prohlídka zahrnuje jak vstup do starého jádra tak do novější části památky. Pěkná vyhlídka. Výklad o historii hradu je kombinován s povídáním o bohatství Národního parku Podyjí.
shax02 (z letáku, návšteva), 14.4. 2013

turistické

Rozsáhlá zřícenina hradu ční v ostrožní poloze nad řekou Dyjí, jižně od vsi Lukov. Obec Lukov leží na spojnici Vranov nad Dyjí - Znojmo, z Lukova vede směrem k Hrádku červená turistická značka, na křižovatce "Příčky" pokračujte dál po zelené (naučná stezka Podyjím), která vás dovede až na zříceninu.
    28.5. 2002

historie

Hrad byl postaven moravským markrabětem Janem Jindřichem Lucemburským, který získal zdejší území od premonstrátů z louckého kláštera ve Znojmě v roce 1358. Jan Jindřich Lucemburský nechal postavit dnešní tzv. "Dolní hrad", který využíval jako sídlo při svých loveckých pobytech. Syn Jana Jindřicha Jošt Moravský přenechal r. 1403 lovecký hrádek Přechovi z Kojetic. Po něm měli Hrádek ve vlastnictví - nejpozději od roku 1420 - rakouští

Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, M. Plaček, Libri 1996, (doplněno redakcí dle http://www.zamek-vranov.cz, http://www.novy-hradek.eu), 28.5. 2002

O Novém Hrádku
    Na Novém Hrádku žil a vládl kdysi rytíř Pulchart se svou ženou Uršulou a malým synkem. No a samozřejmě s početnými poddanými. Ten Pulchart moc rozumu nepobral a občas se taky pěkně chvástal: "Že nevíte, co znamená moje jméno? Že to nevíte?" A i když to tázaní slyšeli už po sto padesáté, otravoval je svým vysvětlováním: "To znamená tvrdý hrad. Tvrdý jako nedobytný. A já takový hrad mám. Ten určitě nikdo nikdy nedobude." A protože zrovna

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace
     Znojmo  (ZN)