Hrady.cz
Most přes Labe v Litoměřicích existuje nejméně od 14. století. Po řadě dřevěných a polodřevěných objektů ničených povodněmi byl v letech 1857–59 postaven most litinový, nahrazený roku 1910 současným ocelovým objektem na kamenných pilířích.
Graficke pismenko Most převádí přes Labe silnici I/15. Prochází pod ním labská cyklostezka (na pravém břehu). Pěší přístup je možný k oběma předmostím, po obou stranách mostu vede chodník, poskytující zajímavé výhledy na panorama Litoměřic i blízkého okolí. Od levého předmostí vede turistická cesta přes "kotlinu" do Terezína.

Tyršův most v Litoměřicích
    První most přes Labe v Litoměřicích je doložen v době vlády Karla IV., lze však předpokládat, že mohl mít ještě staršího předchůdce. Až do roku 1853 se jednalo o nejníže položený labský most v Čechách, což zvyšovalo jeho komunikační význam. Velikost překonávané překážky (Labe těsně pod soutokem s Ohří) zabránila stavbě celokamenného mostu, kterým disponovala jen o cca 25 km výše položená Roudnice. Litoměřický most byl dlouhá staletí celodřevěný,

Ivan Grisa, dle Dějiny města Litoměřic, 1997, 20.8. 2008

most