Hrady.cz
Typický prostý kapucínský klášter s kostelem, zřízený v rámci rekatolisace v závěru třicetileté války a těsně po něm na místě 27 měšťanských domů v jihovýchodním sektoru hrazeného města. Zrušen roku 1950, dnes studentský internát.
areál kapucínského kostela s klášterem
foceno z ochozu městské věže kostela Všech svatých
Graficke pismenko Bývalý kapucínský klášter stojí přímo nad železniční zastávkou Litoměřice město na trati Lysá nad Labem - Ústí nad Labem a autobusovým nádražím. Pod ním prochází i silnice I/15, parkování v Dlouhé ulici (odbočit na okružní křižovatce) za poplatek, v okolí autobusového nádraží zdarma.

Kapucínský klášter s kostelem svaté Ludmily v Litoměřicích
    Kapucíni byli do města povoláni na základě žádosti městské rady z roku 1633 o dva roky později. Roku 1638 bylo rozhodnuto o jejich usazení u kostela sv. Vavřince, proti čemuž město úspěšně protestovalo. Nakonec si v letech 1649–57 zřídili konvent, zahradu a kostel na místě 27 opuštěných měšťanských domů. Před kostelem bylo prolomeno i malé náměstí do Dlouhé ulice. Mniši se aktivně zapojili do rekatolisace města i jeho okolí. Klášter přetrval i

Ivan Grisa, dle K. Kuče, Města a městečka..., svazek 3, 20.8. 2008

popis

Klášter z let 1649–54 i kostel postavený v letech 1654–57 jsou typické prosté kapucínské stavby. Klášter je jednopatrová čtyřkřídlá budova, zevně nezdobená. K jeho severovýchodnímu rohu přiléhá obdélný presbytář jednolodního hranolového kostela bez věže, s hlavním (severním) průčelím bez ozdob, vrcholícím trojúhelným štítem. Na jižním štítě lodi je posazen sanktusník. Vnitřní zařízení je raně barokní z doby výstavby kostela. Ohradní zdí bývalé

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 20.8. 2008

klášter