Hrady.cz
Původně gotický kostel ze 14. století, upravený po požáru roku 1592, byl s výjimkou západní věže nahrazen roku 1776 pozdně barokní novostavbou. Po roce 1945 chátrá, v posledních letech obnovena střešní krytina. Asi 100 m od něj mohutná raně barokní sýpka.
Kostel od jihovýchodu
Graficke pismenko Mlékojedy leží na silnici II/247, od Litoměřic i Lovosic napojené na silnici I/15. Na návsi u kostela lze zaparkovat. Nejbližší železniční zastávka Litoměřice město na trati Lysá nad Labem - Ústí n. L. je vzdálena necelé 2 km přes Tyršův most. Autobusové spojení funguje jen v pracovních dnech. Přes obec nevede žádná turistická značka.

historie

Kostel v Mlékojedech je poprvé doložen ve 14. století, nelze vyloučit jeho větší stáří. Z gotické stavby se dochovala pouze věž. Kostel byl poškozen za husitských válek, ještě roku 1465 byl katolický. Roku 1592 ho poškodil požár, po kterém dostala věž dnešní poslední patro (předtím snad hrázděné či bedněné) a sgrafitovou omítku. Po třicetileté válce byl kostel na rozdíl od řady objektů v okolí pouze opraven. Roku 1776 byl s výjimkou věže zbourán

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 20.8. 2008

popis

Kostel sestává z věže původního (?) objektu a lodi s presbytářem z roku 1776. Věž je hranolová, vzhledem ke kostelu mohutná, Ve spodních patrech se kromě pravoúhlého západního portálu s kamenným ostěním otevírá štěrbinovými okénky (v osách stěn), horní zvonové patro pak čtyřmi velkými zvukovými okny se segmentovými záklenky. Střecha je jehlancová, projmutá, na vrcholu korouhvička s letopočtem 1595. Na omítce opadávající zbytky sgrafitového

Litoměřice  (LT)
    Mlékojedy