Hrady.cz
Pozdně barokní kaple z let 1762–63 se zachovala jako jedna z mála budov staré polabské obce Prosmyky, zbourané v 70. letech 20. století kvůli stavbě labského uhelného překladiště. Dnes součást areálu lovosických technických služeb, nedávno opravena.
Kaple od severovýchodu
Graficke pismenko Do bývalých Prosmyk lze dojet z okružní křižovatky silnic I/15 a II/247 u Lovosic, směr Mlékojedy (v nedaleké budoucnosti po dostavbě nového mostu i Litoměřice). Kaple se nachází vlevo pod silničním náspem, ze silnice II/247 je k ní odbočka. Zaparkovat se dá u budovy technických služeb.
Nejbližší železniční zastávka je Lovosice závod na trati Lovosice - Česká Lípa (nestaví zde všechny vlaky), asi 2 km jihozápadně, nebo Lukavec na trati Praha - Děčín asi 3 km jižně. Autobusové spojení do Prosmyk funguje jen v pracovních dnech. Vzhledem k povaze území tudy nevede žádná turistická značka, cyklisté musejí počítat s hustou frekvencí automobilů na okolních silnicích.

historie

Stará polabská obec Prosmyky stála na levém břehu řeky nad Lovosicemi. Po třicetileté válce ji zakoupilo město Litoměřice, které zde nechalo Octavia Broggia vystavět poplužní dvůr (1717). Kaple nahradila zřejmě starší stavbu až v letech 1761–62. Obec zanikla koncem 70. let 20. století, kdy se na jejím katastru stavělo překladiště energetického uhlí pro elektrárnu Chvaletice. Protože se předpokládala zvýšená hluková a prachová exposice, byli

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 20.8. 2008

popis

Kaple je pozdně barokní, obdélná, s obdélným, na šířku přisazeným presbytářem, orientovaným k jihu. Hlavní průčelí vrcholí volutovým štítem, všechna průčelí kaple mají poměrně bohatou štukovou výzdobu. Na hřebeni střechy je posazen sanktusík. Presbytář i loď byly sklenuty plackou, pokrytou freskovou výzdobou. Vnitřní zařízení bylo soudobé, ze třetí čtvrtiny 18. století. Vzhledem k osudu kaple (jistou dobu stála volně přístupná v areálu

Litoměřice  (LT)
    Lovosice