Hrady.cz
Původně neobarokní kostel zasvěcený Všem svatým přebudován neogoticky a zasvěcen sv. Antonínu Paduánskému. Vystavěn v letech 1889–90 hrabětem C. Razumovským dle projektu A. Bartela a architekta J. M. Olbricha.
severní průčelí kostela
zajímavé zpodobnění novogotického slohu
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Výraznou dominantou – a hned vedle zámku druhou nejvýznamnější památkou – obce Melč na Opavsku je římsko-katolický farní kostel sv. Antonína Paduánského. Ten se nachází na mírném návrší na jižním okraji východní části obce, v západním sousedství zámeckého parku. Kostel se nachází v areálu místního hřbitova.

historie

Kostel byl jako novostavba vystavěn v letech 1889 až 1890. Základní kámen, zasazený dodnes ve východní stěně stavby, byl posvěcen 4. srpna 1889. Zásluhu na výstavbě kostela měl hrabě Camillo Razumovský a jeho žena Marie, kteří vlastnili zdejší zámek a panství. Kostel byl postaven podle projektu inženýra a hlavního stavitele Augusta Bartela. Původní novobarokní stavba byla zasvěcena Všem Svatým. Podle projektu Josefa Marii Olbricha byl kostel

Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

Opava  (OP)