Hrady.cz
Zřícenina hradu založeného rodem z Mostiště koncem 13. století. Na počátku 15. století v držení pánů z Lipé. Pobořen za husitských válek.
Graficke pismenko Hrad, z kterého se zachovaly jen nepatrné zbytky, stával nad vsí Mostištěm na tzv. Krásné hoře v sousedství starobylého kostelíka sv. Marka. Založen byl rodem z Mostiště někdy koncem 13. století; jako první se psal po hradu v r. 1317 Jindřich z Mostiště. K hradu náležela ves Mostiště s patronátem, Pavlov, Telečkov (Starý), Znětín (dnes Znětínek), Ostrov s patronátem, Kněževes, polovina pustého Jesenova, díl Boru (později Horní Bory, dnes Bory) s dílem patronátu, Martiničky, díl Kamenné (dnes Martinice), díl Oslavice a ves Vídeň. Na počátku 15. století drželi mostišťské zboží páni z Lipé. Hrad byl zřejmě pobořen za husitských válek, neboť se dále nepřipomíná, a statek se stal součástí meziříčského panství.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Žďár nad Sázavou  (ZR)