Hrady.cz
Na náměstí v Radonicích se nachází jeden z nejmladších mariánských sloupů v Čechách. Novogotický monument pochází z období po posledním velkém požáru městečka roku 1842, pozoruhodný je kromě doby svého vzniku (1846 - 1871) i litinovými nápisovými deskami.
Graficke pismenko Radonice leží na východním úpatí Doupovských hor, přibližně 8 km od jižního břehu Nechranické přehrady. Jsou dosažitelné po silnicích III. třídy z Kadaně, Žatce či Podbořan. Do Radonic je vlakové i autobusové spojení. Přes městečko prochází modrá turistická značka Kadaň - Nepomyšl. Terén i komunikační síť jsou ideální pro cykloturistiku.
Sloup stojí uprostřed čtvercové části náměstí, obklopený památnými stromy.

historie

Při obnově města po požáru roku 1842 byl nedaleko kostela Narození Panny Marie uprostřed náměstí vztyčen v letech 1846-1871 jeden z nejmladších mariánských sloupů v Čechách, pozoruhodný použitím novogotických prvků a litinových nápisových desek. Ty i přes svůj německý text naštěstí přežily i dobu po roce 1945. Socha Panny Marie je dílem Josefa Maxe.
    Ivan Grisa; E.H. podle Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech 3., Academia 1980, 12.8. 2008

popis

Kamenný mariánský sloup, na vrcholu socha Madony, na čtverhranném podstavci sochy tří českých patronů a sv. Josefa. Na bocích jsou litinové textové desky.

socha, monument
     Chomutov  (CV)