Hrady.cz
První zmínka o Žíšově je z r. 1318. V 16. století gotická tvrz renesančně upravena. Od r. 1628 ji jezuité užívali jako letní rezidenci R. 1785 přeměněna na poddanské usedlosti. Statek do 50. let 20. stol., poté sídlo JZD. Dnes je soukromým majetkem.
Graficke pismenko Zbytky tvrze stojí uprostřed vsi Žíšov, cca 150 metrů od kostela, nad rybníkem. Bývalý dvůr s tvrzí je dnes rozdělen na dvě popisná čísla – čp.18 a čp.19.
29.8. 2008

historie

První písemná zmínka o Žíšově je z roku 1318, kdy jej vlastnil Protivoj z Žíšova a Chmeliště. V roce 1364 bratři Chonata a Jaroš vykonávali podací právo k místnímu kostelu. Roku 1400 jsou zmiňováni bratři Václav a Prokop ze Žíšova. Každý z nich vlastnil jeden dvůr – Václav dvůr s tvrzí, druhý dvorec zvaný Prokopovský. Posledními zemany ze Žíšova byli Václav a Rudolf, kteří bez potomků zemřeli roku 1456. Po jejich smrti připadl jejich majetek

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol. Umělecké památky Čech, díl 4. T-Ž, Academia, Praha 1982 a http://zisov.unas.cz), 29.8. 2008

Kutná Hora  (KH)
    Další tvrze