Hrady.cz
Hrad tzv. plášťového typu, přestavěný ve 14. st. ze starší tvrze. R. 1427 dobyt husity. Často střídal majitele a byl několikrát přestavován. V baroku dostaven Jakubem Arnoštem z Lichtenštejna – Kastelkornu. Po požáru r. 1951 slouží jako muzeum.

Noční prohlídky, expozice

Graficke pismenko Na hradě se pořádají noční prohlídky, což je velmi dobrodružné.
Na hradě jsou stálé expozice "Hrady jihovýchodní Moravy" (shrnuje výsledky dlouholetého archeol. výzkumu na 16 zaniklých středověkých hradech), "Šternberkové v Malenovicích a Pohořelicích 1804 - 1945" (expozice věnovaná historii malenovické větve Šternberků a vývoji malenovického a pohořelického panství) a "Řemesla ve starých Malenovicích" (jedinečná expozice představující inventář dílen s ukázkami výrobků).
V objektu hájenky před hradem je umístěna expozice "Dřevo, proutí, sláma", která představuje výrobní postupy a výrobky z daných materiálů.

Vstupné:

Vstupné na hrad:
    dospělí 50,- Kč
    studenti, důchodci 30,- Kč
    děti (6 - 15 let), ZTP 20,- Kč
    děti (do 6 let) 5,- Kč
    rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti) 110,- Kč
    rodinný pas 70,- Kč
    Dále možnost zakoupit zvýhodněné vstupné na hrad + hájenku (expozice dřevo, proutí, sláma v tradiční rukodělné výrobě):
    dospělí 60,- Kč
    studenti, důchodci 35,- Kč
    děti (6-15 let) 25,- Kč
    děti (do 6 let) 10,-

historie

Markrabě Jan Jindřich (1349 – 1375) zahájil na západním výběžku Tlusté hory stavbu mohutného hradu, jehož základem je plášťová zeď, tvořící nepravidelný obdélník; od ostatních částí horského výběžku byl hrad oddělen hlubokým a širokým příkopem. Obestavěný prostor byl rozsáhlý – délka činila 51 m a šířka 25 m. K vnitřní straně plášťové zdi byly přistavěny hradní budovy. Sluneční jihozápadní část byla vyhrazena obydlím paláce, severovýchodní část

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor, Svatby, Noční prohlídky
    Zlínský kraj
     Zlín  (ZL)