Den boje za svobodu a demokracii
Památkově chráněný klenutý betonový mostek z roku 1896, údajně první stavba tohoto druhu v Čechách. Projektován byl ing. Antonínem Losem, vystavěn za 35 dní. Bez větších oprav slouží dodnes.
celkový pohled
v pozadí legendární automat Svět
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Nenápadný most v Zenklově ulici v Praze - Libni byl postaven v roce 1896. Jeho vznik připomíná litinová pamětní deska s nápisem: „První betonový most silniční v Čechách. Na max. zatížení pohyblivé 1000 kg/m2 projektoval a v 35 dnech vystavěl Ingenieur Antonín Los, ingenieur, stavitel a geometr. 28.9.1896“. Můstek má jeden betonový oblouk s rozpětím 13,30 m, vzepětím 2,75 m, tloušťkou 0,95 m. Zábradlí je betonové, dochovala se původní betonová balustráda. Při minimální údržbě snáší dosud bezpečně velké zatížení, hromadnou i osobní dopravu. V roce 1909 bylo k mostku přistavěno souvislé přemostění Rokytky v délce 99,30 m. Bez větších oprav slouží most dodnes, vyrovnal se obdivuhodně i s rapidním nárůstem intenzity dopravy. Můstek je památkově chráněn.
Milan Caha (zdroj: Dušan Josef: Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2002), 6.8. 2008

most
    Praha 8-Libeň