Den boje za svobodu a demokracii
Pozdně secesní průmyslový areál z let 1908–11, podle projektu architekta Josefa Kovařoviče. Jádrem areálu je mohutný sklad ledu, doplňují jej technické a administrativní budovy. Sloužily do roku 1954, od roku 1964 jsou chráněnou památkou.
sklad ledu
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Unikátní technická památka byla postavena na vltavském břehu těsně před začátkem prvé světové války. Místo pro ledárnu bylo vybráno na základě dlouhodobých pozorování, které ukazují, že v této části Braníka je teplota průměrně o 3 stupně nižší než v jiných částech vltavského údolí. Stavbu ledáren, které měly nahradit dosluhující a chátrající dřevěné budovy ledárny na Štvanici, financovalo společenství pražských restauratérů. Stavbu ve stylu pozdní geometrické secese provedla v letech 1908 – 1911 karlínská stavební firma V. Nekvasila podle projektu architekta Josefa Kovařoviče. Lednice byla plněna během cca 40 zimních dní a led zde uložený vystačil až do ...
Milan Caha (zdroj: Industriální stopy: dvanáct ohrožených, Výzkumné centrum průmyslového dědictví, Praha 2003), 30.7. 2008

popis

Komplex ledárenských budov má tvar obdélníka o rozměrech 90 x 180 metrů. 0proti okolnímu terénu je plocha areálu zvednuta o 4,5m. Kromě mohutné budovy skladů ledu, projektované na 20 000 tun, tvoří komplex budovy dvou strojoven, výtahy, skladiště na ledařské nářadí, kovárna, kotlárna, zimní suterénní stáje a letní stáje pro 120 koní (nad stájemi byly seníky), ohřívárny pro zaměstnance, kanceláře a byty. Mohutnost lednice a její tvar působí

Milan Caha (zdroj: Petr Večeřa, Bydlení v loftech Společenské ledárny v Braníku, diplomová práce, ČVÚT, Praha 2007), 30.7. 2008

technická památka
    Praha 4-Braník