Hrady.cz
Původně románský kostelík, rozšířený a přestavovaný v 15. a 18. století. Stojí nad údolím Ohře severozápadně pod obcí. Po požáru roku 1961 měl být demolován, k čemuž naštěstí nedošlo.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 05/2011
Graficke pismenko Ke kostelu lze dojet po silnici II/224 a odbočce do osady Želina, za přejezdem vlevo až na konec živičné vozovky. Asi 300 m nad kostelem je zastávka "Doupovské dráhy". Kolem kostela vede zelená turistická značka z Kadaně. V okolí jsou přírodní památky Želinský meandr (skalnatý kaňon Ohře nad koncem zátopy Nechranické přehrady) a Sluňáky (kamenné útvary u obce Rokle).

Kostel svatého Vavřince v Želině u Kadaně
    Původní kostelík (dnešní presbytář) vznikl v polovině 13. století. O několik desetiletí později byl doplněn dvojlodím, upraveným roku 1484. Při barokní úpravě v polovině 18. století přistavěna jižní předsíň. Po roce 1945 opuštěn, roku 1961 vyhořel a byl navržen k demolici. Ta se naštěstí neuskutečnila, v posledních letech obec, která je jeho vlastníkem, zajistila opravu střechy a další zajišťovací práce.
    Ivan Grisa. dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 22.7. 2008

popis

Původní kostelík, dnešní presbytář, je nízká obdélná stavba s půlkruhovou apsidou na východním konci, na severu rozšířená o gotickou sakristii. Dvojlodí má tvar nepravidelného lichoběžníku, proti presbytáři výrazně širšího. Okna jsou v obou částech kostela většinou z doby barokní úpravy, zachovalo se několik románských. Obě části kostela kryjí vysoké sedlové střechy s kamennými trojúhelníkovými štíty, na hřebeni střechy lodi je posazen

Chomutov  (CV)
    Želina