hrad Kokštejn

Kopfštejn, Kupfštajn
Zřícrenina hradu z 2. pol. 14 století postaveného many třebíčského kláštera. Hrad neměl dlouhého života. Jako pustý se uvádí již roku 1556 v urbáři náměšťského panství. Zničen byl v tažení moravských stavů proti loupeživým rytířům.
Umístění hradu
pohled na Wilsonovu skálu
Graficke pismenko Velmi strmá skála u Hartvíkovic dnes ční pouze do výše asi 50 m nad úroveň hladiny Dalešické přehrady, nicméně její původní relativní výše mohla být až dvojnásobná. Hrad (jeho dřevěné jádro) se nejspíše rozkládalo na vrcholu této skály
28.5. 2002

historie

Zřejmě jako protiváhu blízkým Čalonicím vybudovali ve 2. polovině 14. století manové třebíčského kláštera na skále u Hartvíkovic hrad. Ten je vzpomínán historickými prameny jen jednou, v urbáři náměšťského panství r. 1556, kdy se výslovně uvádí jako pustý. Asi byl zničen v rámci hromadné akce moravských stavů proti loupeživým sídlům ve 40. letech 15. století
    M&V, 28.5. 2002
    Na jih od Hartvíkovic na levém břehu řeky Jihlávky se zachovaly na srázné skále málo zřetelné zbytky gotického hradu Kokštejna (též Kopštejna, Kufštajnu). Byl to menší objekt, sloužící pravděpodobně jako předsunutý vojenský opěrný bod k ochraně rozsáhlého panství třebíčského benediktinského kláštera proti nepříteli pronikajícímu při řece. jediná písemná zpráva o hradu je z r. 1556, kdy je výslovně uváděn jako pustý; byl pravděpodobně zničen v

Třebíč  (TR)
    Hartvíkovice