Hrady.cz
Renesanční zámek vzniklý přestavbou gotického hradu nad městečkem na východním úpatí Doupovských hor. Další úpravy v baroku. Součástí areálu je i úřednický dům, velká sýpka a dvoje gotická boží muka u silnice.
Graficke pismenko Mašťov stojí v údolí potoka stékajícího z Doupovských hor do Leské (nad Krásným Dvorem). Přístup automobilem je možný po silnici II/224 (Kadaň - Podbořany), v Račeticích nebo ve Veliké Vsi je nutno odbočit na silnice III. třídy k západu. Nejbližší železniční zastávka je v Radonicích (jen o víkendech v létě dva páry spojů), autobusová doprava zejména o víkendech je rovněž mizivá. Okolí ideální pro cykloturisty, přes obec prochází modrá turistická značka Kadaň - Nepomyšl.

Zámek Mašťov
    Mašťov se poprvé připomíná za knížete Soběslava I., který jej věnoval velmoži Milhostovi. Jeho stejnojmenný syn zde chtěl zřídit cisterciácký klášter, s mnichy z Waldsassenu se však neshodl, takže konvent se přesunul do Oseka. Milhostovi potomci si na kopci nad městečkem postavili sídlo, doložené poprvé roku 1281. Prameny se neshodují na tom, zda šlo o pozdější hrad či tvrz, jejíž pozůstatky se nacházejí v údolí u farního kostela. Při křižáckém

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2 (varianta tvrz), Hrady, zámky a tvrze v Čechách... (varianta hrad), 20.7. 2008

popis

Zámek stojí na oblém hřebeni nad městečkem Mašťov. V jeho sedle přechází silnice od Radonic, západně od ní se rozkládá zámecká zahrada se zámkem a úřednickou budovou. Samotný zámek je čtyřkřídlý, zevně s renesančními sdruženými okny a barokní věží s cibulovou bání. U silnice stojí mohutná barokní sýpka, v okolí křižovatky s přístupovou cestou k zámku dvoje gotická boží muka, zřejmě přemístěná z území zničeného těžbou uhlí.

hrad přestavěný na zámek
     Chomutov  (CV)