Hrady.cz
Hřbitov z roku 1626. Je na něm asi 140 náhrobků, nejstarší z roku r. 1708. Hřbitov byl používán do r. 1873, poté byl zřízen nový hřbitov za městem, v dnešní Křičkově ulici. Rekonstruován v letech 1987–88.
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Starý židovský hřbitov je v ulici Příkopy, asi 250 m jihozápadně od náměstí. Přístup je přes zděnou branku, hřbitov je uzavřen ozdobnou kovanou mříží, přes ní si jej lze bez problémů prohlédnout.
20.7. 2008

historie

Přítomnost Židů v Sušici je doložena r. 1562. Podle berní ruly 1654–55 žilo ve městě 14 židovských rodin. V 18. století zde žilo mezi 70 až 90 Židy. Nevíce jich bylo v r. 1860, asi 300 lidí. V roce 1930 se k židovskému vyznání hlásilo112 občanů. Komunita definitivně zanikla za II. světové války, z koncentračních táborů se nevrátil nikdo. Hřbitov byl založen r. 1626 mezi hradbami městského opevnění (v jeho bezprostřední blízkosti se dochovala