Hrady.cz
Synagoga neznámého stáří stávala do 50. let 20. století v sousedství dnešního domu čp. 107. Ten byl sídlem rabína a od 2. poloviny 18. století do r. 1905 i židovské školy – cheder.
místo, kde stávala synagoga
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko První zmínky o přítomnosti Židů ve Štěnovicích pocházejí ze 16. století, pravděpodobně však zde byla židovská komunita už ve 2. polovině 15. století. Nejstarší židovské domky stály v dnešní ulici Na Šancích (dnešní čp. 101–110 jsou již v 17. a 18.století). V r. 1809 zde žilo 9 židovských rodin, nejvíce Židů – 100 osob – zde žilo v r. 1848. V r. 1900 se k židovství hlásilo jen 48 lidí a v r. 1930 již jen 11.
O synagoze neexistují žádné přímé zprávy, víme že musela existovat v r. 1838, neboť je zachycena na prvních katastrálních mapách. Zbořena byla po r. 1950. Synagoga stávala v těsném sousedství domu čp. 107 v ulici Na Potocích, plot pozemku kopíruje obrysy zbořené synagogy. Dům čp. 107 byl sídlem rabína a školy (cheder). Cheder v budově fungoval od 2. poloviny 18. století do r. 1905.

židovské památky
    zaniklý