Hrady.cz
Gotický, barokně upravený farní kostel na svahu návrší nad centrem obce. Dominuje mu nárožní věžice z konce 14. století. Kolem něj zdevastovaný hřbitov s ohradní zdí, prostoupenou dvěma barokními branami.
Graficke pismenko Kostel stojí na svahu návrší nad údolím potoka Čepele. Obec je dosažitelná po silnici II/608, napojení na dálnici D8 je možné na křižovatkách Nová Ves a Roudnice nad Labem. Na návsi asi 250 m pod kostelem lze zaparkovat, zastavují tu i autobusy. Vzdálenost k vlaku do stanice Straškov či zastávky Vražkov je téměř shodná (přibližně 600 – 700 m). Přes obec nevede žádná turistická cesta ani značená cyklostezka. Severozápadně pod kostelem je v rybníce možnost koupání.

Kostel svatého Václava ve Straškově - Vodochodech
    Gotická stavba z druhé poloviny 14. století, upravená barokně ve století 18. V nedávné době proběhla oprava samotného kostela, stav ostatních částí areálu (bývalý hřbitov a jeho ohradní zeď, přístupové schodiště) je povážlivý.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 12.7. 2008

popis

Jednolodní orientovaná stavba s odsazeným polygonálně uzavřeným presbytářem, předsíní v ose západního průčelí a štíhlou věžicí v severozápadním koutě lodi. Vnější vzhled je převážně dílem barokní přestavby (okna lodi a presbytáře, západní štít, lisenami členěná omítka), na gotický původ upomíná především věžice se dvěma patry hrotitých oken (horní s kružbami) a nárožími, armovanými tesanými kvádry, dále mohutné opěráky presbytáře. Ten je