Hrady.cz
Polozděná zvonice na šestibokém půdorysu, součást areálu kostela v prastaré polabské obci. Postavena zřejmě až po úpravě terénu, která ze sousedního kostela udělala "polozemnici". Horní část je hrázděná, obedněná.
Zvonice od přístupové cesty do areálu

Zvonice u kostela svatého Mikuláše v Lounkách

Graficke pismenko Datování stavby zvonice je nejisté, ani její gotisující forma nedovoluje dataci do 14.–15. století, neboť u obdobných staveb přetrvávala v Čechách často hluboko do 18. století. Pravděpodobně v 60. letech 20. století přikryta nevhodnou plechovou krytinou, v současné době probíhá rekonstrukce.

popis

Zvonice stojí severovýchodně od kostela sv. Mikuláše, navazuje na ohradní zeď hřbitova. Její půdorys je šestiboký, přízemí je zděné z lomového kamene s armovanými rohy (s malými zbytky malované bosáže), jediným otvorem je pravoúhlý portál na západní straně. Zvonicové patro přesahuje půdorys přízemí. Jeho stěny jsou hrázděné, vyplněná cihlami. Spolu se zvonicí v Ústí nad Labem - Církvici (viz heslo) jde o jedinou obdobnou stavbu provedenou touto

Ivan Grisa, dle K. Kuča, České. moravské a slezské zvonice, 11.7. 2008