Hrady.cz
Kašna se sochami Tančících sedláků z r. 1929 od Františka Barwiga. Postavičky sedláka a selky jsou oblečeny v typickém sudetoněmeckém kravařském kroji, což se stávalo v minulosti příčinou protestů. Dnes symbol města.
detail postav tančícího sedláka a selky v kravařských krojích
© Jan P. Štěpánek 07/2008
Graficke pismenko Známou památkou a trošku i raritou Nového Jičína je kašna se sochami Tančících sedláků z roku 1929 na centrálním Masarykově náměstí. Krčí se hned vedle dominantního morového sloupu. V minulosti byla tato kašna příčinou mnoha národnostních šarvátek. Důvodem byla skutečnost, že její autor František Barwig oblékl postavy do německého kravařského kroje. V době, kdy se mnozí obyvatelé na Novojičínsku hlásili k Sudetům, bylo sousoší důvodným trnem v oku. Dnes patří obě postavičky k nepsaným symbolům města Nový Jičín.

Nový Jičín  (NJ)
    Nový Jičín