Stavební úsek 5 - Vranov
V překrásné oblasti NP Podyjí se nachází několik objektů armádní obranné techniky. Tento stojí jen několik metrů od řeky Dyje, která tvoří přirozenou hranici s Rakouskem, pár set metrů od hraničního přechodu Čížov - Hardegg po zelené značce.
Lehké opevnění vz. 37 - 5/2059/A-120Y
Týlová strana pevnůstky.
Graficke pismenko Od počátku 30. let se kvůli dramatické mezinárodní situaci na území Československé republiky pracovalo na vybudování obraných opevnění. Výstavba probíhala v letech 1935 až 1938, kdy byla přerušena zrádným mnichovským diktátem. Za tuto dobu se podařilo vybudovat za obrovských finančních nákladů 8875 objektů. Nejčastějšími objekty byly zejména LO (lehké objekty) vzor. 37 tzv. „řopíky“ a vývojově starší LO vzor 36. Řopík 5/2059/A-120Y na území III. armádního sboru byl zadán k vybudování společně s dalšími 87 objekty 14. dubna 1937. Práci provedla stavební firma Ing. Jar. Smítal z Kroměříže. Jednalo se o pátý stavební úsek Vranov, patřící na našem území ...
Michal Kiesel (zdroj: Utajené pevnosti: Československé opevnění z let 1936–1938 na jižní Moravě; malý průvodce. Vyd. 1., Brno; Spolek přátel československého opevnění, 2003.), 8.7. 2008

pevnost, bunkr
     Znojmo  (ZN)