Hrady.cz
Měšťanský dům s klasicistní fasádou v koutu centrálního novojičínského náměstí. 14. července 1790 zde zemřel při svém tažení Moravou rakouský generál Ernest Gideon Laudon. K 200. výročí úmrtí byla na domě odhalena pamětní deska s bustou.
pohled z náměstí na Laudonův dům
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Nárožní měšťanský dům v jižním koutu jihovýchodní fronty novojičínského Masarykova náměstí. Dům s bohatě členěnou klasicistní fasádou a podloubím je známým především díky ještě známějšímu rakouskému císařskému generálovi Ernstu Gideonu von Laudonovi (1716 – 1790). Ten právě v tomto domě při svém tažení severní Moravou 14. července 1790 zemřel.
K 200. výročí této události byla generálovi odhalena na domě pamětní deska s bustou.

Nový Jičín  (NJ)