Hrady.cz
Zaniklý hrad poprvé zmiňovaný v 1. polovině 11. století. Od poloviny 13. století byl významným centrem královské a později markraběcí vlády na jižní Moravě. Patrně roku 1423 byl dobyt a pobořen husity, od roku 1435 se uvádí jako pustý.
Graficke pismenko Do Bzence se dostaneme nejlépe vlakem z Moravského Písku, který leží na hlavním tahu z Břeclavi do Přerova. Z hradu se kromě kopce, na kterém stál, nedochovalo nic. Na jeho místě dnes stojí pozůstatek barokní kaple sv. Floriána. Kopec je poset vinohrady a na úpatí jsou vinné sklepy. Říká se mu "Starý hrad" a je z něj pěkný rozhled po krajině.
28.5. 2002

historie

Hrad byl v polovině 14. století sídlem královských úředníků. Od začátku 15. století je zastavován šlechtě. Byl dobyt za husitských válek a roku 1435 se uvádí jako zbořený. Hrad byl nahrazen zámkem a tvrzí, na jejichž místě dnes stojí pseudogotický zámek, ve kterém je továrna na víno (Chateau Bzenec).
    Hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku - Plaček, 28.5. 2002
    Původní bzenecký hrad – Businec – podle názoru některých historiků se uvádí poprvé k r. 1015; tehdy ho podle kroniky Dětmara Merseburského dobyl a vypálil český kníže Oldřich v bojích s polským knížetem Boleslavem I. Chrabrým. Kníže Oldřich prý zde zajal kolem 1000 mužů a mnoho žen i dětí. Bzenec je tedy nepochybně velmi starého původu a jeho význam vzrostl zejména v 11. století, kdy se stal významným střediskem hospodářského, vojenského i

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004

Hodonín  (HO)