Hrady.cz
Zbytky pravděpodobného tvrziště po tvrzi příslušníků rodu pánů ze Švábenic, která zřejmě zanikla již na počátku 15. století.
pohled na pahorek tvrziště ukrytý za stromy
pohled od jihozápadu od silnice směrem do Dětkovic
Graficke pismenko Zbytky tvrziště po pravděpodobné tvrzi v poloze „Hradisko“ ve Švábenicích najdeme při severovýchodním konci městečka, cca 100 m od náměstí při cestě do sousedních Dětkovic.
2.11. 2008

historie

Historie lokality není do dnešní doby zcela potvrzena, avšak již na počátku 20. stol. si tohoto zajímavého místa všiml známý moravský badatel I. L. Červinka. Ten ji také, podle dnešních odborníků, věrohodně ztotožnil s tvrzí Vlčka ze Švábenic a Dobročkovic. Tento příslušník rodu pánů ze Švábenic si na díle Švábenic patřící pustiměřskému klášteru, někdy v době války mezi markrabaty Joštem a Prokopem, postavil tvrz a odtud si přilepšoval, tehdy

Plaček, M. Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí-dodatky, Libri 2007, 2.11. 2008

popis

Stavitel tvrze výhodně využil polohu v ohybu terénní terasy. Tvrz byla tedy ze dvou stran chráněna přírodním svahem. Zbytky tvrziště lze spatřit v zahradách příslušných stavení při jihovýchodním konci lokality, kde je patrná polovina čtyřbokého pahorku s dochovanou severozápadní hranou v délce 27 m. Tento pahorek také po dvou svazích lemují terasy, které zbyly po obvodovém valu – ten vymezoval plochu dnes už neexistujícího příkopu. Tyto terasy

Vyškov  (VY)
    Švábenice