Den boje za svobodu a demokracii
Raně barokní centrální kostel, původně kaple nejstarší části Olšanských hřbitovů.
Pohled od západu
Graficke pismenko Kostel stojí na křižovatce Jičínské a Olšanské ulice, v severozápadním rohu Olšanských hřbitovů. Nejbližší zastávka MHD Olšanské náměstí (tramvaje 5, 9, 26, autobus 186) přibližně 100 m od kostela. Začíná zde naučná stezka po největším pražském hřbitově.
Kostel spadá pod správu farnosti sv. Prokopa na Žižkově.

Kostel svatého Rocha na Žižkově
    Při velkém moru roku 1680 byl zřízen staroměstský morový hřbitov na místě vsi Olšany, kterou mor zcela vyhubil. Roku 1682 zde byla postavena kaple zasvěcená "morovým" patronům sv. Rochovi, Šebestiánu a Rosalii. Roku 1842 se stala farním kostelem, ve 20. letech 20. století u ní byla postavena jednoduchá železobetonová zvonička. Na přelomu 2. a 3. tisíciletí kostel důkladně opraven.
    Ivan Grisa, dle Petr Kovařík, Klíč k pražským hřbitovům, 26.6. 2008

Praha 3-Žižkov