Hřbitovní kostel sv. Fabiána a Šebestiána v Zákupech je z let 1550–1562.
© Ivo Rozehnal, 06/2008
Graficke pismenko Město Zákupy leží východně od České Lípy. Je to turisticky vděčná lokalita. Kromě zámku lze spatřit zajímavý kostel, lidové stavby, je tu možnost koupání a ubytování, např. v kempu. Od žel. stanice vede městem zelená tur. značka směrem k Sloupu.
Ivo Rozehnal, 25.6. 2008

historie

Kostel sv. Fabiána a Šebestiána je poměrně mohutnou stavbou. Jeho výstavba proběhla v letech 1550 až 1562. Je zdoben presbytářem s patrovými přístavky. Zařízení je v pseugotickém slohu. Nejcennější jsou sochy dvou světců a obraz Nebeské Trojice, vše z poloviny 18. století. Před kostelem se rozkládá hřbitov s několika cennými náhrobky. V samotném kostele je krypta, kde jsou pohřbeni příslušníci rodu Berků a velkovévodkyně Františka z Toskány s

popis

Trojlodní chrámová stavba je zakončená polygonálním presbytářem. V severozápadním nároží vztyčena věž, sakristie a oratoř byly přistavěny po stranách chrámu. Interiér kostela vybaven pseudogoticky. U bočního, mariánského, oltáře se nachází kamenný reliéf Aliny Chvalkovské, pocházející z roku 1578. Zajímavostí náhrobku je český nápis na něm umístěný. Na střeše kostela je vztyčen železný kříž, pocházející z roku 1560. Za kostelem se rozkládá

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)