Drobná pozdně barokní kaple z konce 18. století na okraji městečka u nového hřbitova.
Kaple od západu
Graficke pismenko Kaple se nachází na výjezdu z Ratají směrem k Uhlířským Janovicím (Hlavní ulice), proti novému hřbitovu. Nejbližší železniční zastávka Rataje nad Sázavou předměstí (dříve Nový Dvůr) asi 1 km severně odtud, přímo u hřbitova autobusová zastávka. Kolem kaple prochází zelená turistická značka.

Kaple svatého Antonína v Ratajích nad Sázavou
    Drobná barokní kaple vznikla koncem 18. století, v 90. letech 20. století opravena.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 3, 22.6. 2008

popis

Čtvercová otevřená barokní kaple, orientovaná k východu. Západní průčelí zakončeno mohutným převýšeným štítem se dvěma prázdnými nikami a vpadlým polem s vloženým dřevěným křížem. Vstup s obloukovým záklenkem nízký, opatřený mříží. Východní štít trojúhelný s malým čtvercovým okénkem. Na bocích malá slepá oválná okna.

Kutná Hora  (KH)
    Rataje nad Sázavou