Hrady.cz
První písemná zmínka o hradě Bánov je z roku 1091 a nachází se v Kosmově kronice. Původně hrad vlastnil rod Vítkovců. Na počátku 14. století obsadil hrad dočasně Matúš Trenčianský, ale poté opět majitelé Vítkovici.
Bánov - pohled na místo hradu
Graficke pismenko Dnes již neexistující hrad Bánov stával na návrší nad obcí, na místě řečeném Kalvárie (v mladší dobe "Skala") Místo je viditelné při příjezdu do obce Bánov od Uherského Brodu, na hlavním silničním tahu E50. V současné době jsou na místě hradu postaveny tři kříže. Co se týká dalších zajímavostí je kousek Kalvárie kostel sv.Martina a asi 200 metrů po hlavní silnici, po pravé straně , stojí tzv. sýpka, červená budova ve které byly skladovány obilí a další plodiny.
Švehlík Vl., 30.5. 2006

historie

První písemná zpráva o hradě Bánově sice pochází až z konce 13. století, ale archeologické nálezy dokládají existenci nějakého opevněného sídla již ve 12. století. V r. 1294 uzavřel Oldřich z Hradce, člen mocného rodu Vítkoviců, s králem Václavem II. smlouvu, podle níž si mimo některé jiné statky výslovně ponechával v držení hrad Bánov s veškerým příslušenstvím. Na počátku 14. století obsadil hrad dočasně Matúš Trenčiansky, ale poté se znovu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004
    Historie hradu
    Fakt, že v Bánově stával hrad, nikdo nemůže popřít. Pamětníci vídali zbytky tohoto hradu ještě počátkem třicátých let tohoto století. Jeho existenci dokazují i průzkumy archeologů prováděné na kopci Kalvárii. Dnes tomu kopci jinak nikdo neřekne než " Skala". Dříve byl zaužíván název Kalvárie proto, že na vrcholku tohoto kopce stávaly skutečně tři kříže, které jednak měly zdejšímu věřícímu lidu připomínat biblickou tragedii a jednak měly být

zaniklý
    Zlínský kraj